Ankara Araç Kiralama

Başkente Yolculuk: Ankara

Ankara, gerek tarihi açıdan gerekse kültürel açıdan çok önemli bir şehirdir. Cumhuriyet tarihine tanık olan bu şehir, Anadolu’nun merkezinde yer almaktadır. Hem Anadolu kültürünü hem de Cumhuriyetin kuruluşunun izlerini bünyesinde barındırıyor. Bu durum elbette hem kültürel müzelere hem de mutfağına yansıyor. Aynı zamanda Ankara araç kiralama fiyatları da uygun olduğundan, konforlu ve ekonomik bir seyahat sunduğu söylenilebilir. Ankara seyahatine çıkmadan öncesi ve sonrası hakkında bilmeniz gereken çok şey var. Aynı zamanda Ankara’da rahat rahat seyahat etmek, gezerken dinlenmek için ise Ankara araç kiralama hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Unutulmaz bir tatil sizi bekliyor. 

 

Ankara Seyahatine Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler

Ankara, Türkiye’nin neredeyse tam ortasında olduğu için hemen hemen her şehre yakındır. Her şehre yakın olmasına bağlı olarak otobüs, uçak bilet fiyatlarının da makul olduğu söylenebilir. Ankara’ya ne zaman gideceğiniz ve ne kadar kalacağınız belliyse ilk olarak uçak ya da otobüs bileti ayarlayabilirsiniz. Bileti birkaç hafta önceden almak sizin için daha iyi olacaktır. Bunun sebebi ise biletlerin önceden alınması halinde otobüs firmalarının ve havaalanı şirketlerinin biletlere indirim uygulamasıdır. Aynı zamanda bilet kalmama riskini de önlemiş olursunuz. Ankara’da ne kadar kalacağınız seyahat öncesinde yapacağınız hazırlıklar konusunda önemli bir husustur. Valizinizi, paranızı ve evinizi buna göre ayarlayabilirsiniz. Seyahate çıkmadan önce evde yapılması gereken bazı şeyler var. İşte bunlar;

  • Evin pencelerinin, balkon ve dış kapısının kapandığından emin olmak karşılaşabileceğiniz hırsızlık risklerini en aza indirir.
  • Eğer çiçekleriniz varsa seyahate çıkmadan önce çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Tatiliniz uzun sürecek ise serumlama yöntemiyle çiçeğinize su ayırabilirsiniz. Bu yöntem ile uzun süre çiçekleriniz susuz kalmayacaktır.
  • Evcil hayvanınızı seyahate götürmek istiyorsanız, seyahate çıkmadan önce veterinerle görüşmelisiniz. Uçak seyahati öncesinde evcil hayvanlarla ilgili kurallara dikkat etmeniz gerekir. Bu kurallar doğrultusunda önleminizi alabilirsiniz. Eğer evcil hayvanınızı seyahate götürmeyecekseniz yakın bir arkadaşınıza, komşunuza emanet edebilirsiniz. 
  • Ankaraya  gittiğinizde özel araçla gezip görmek istiyorsanız Ankaraya gitmeden önce araç kiralama hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ankara araba kiralama servisleri, Ankara araba kiralama uygulaması ve benzeri şeyler hakkında iyice araştırıp sonrasında bu hizmetten faydalanabilirsiniz.
  • Yolculuğa çıkmadan önce yolculuk esnasında yemek için yanınıza atıştırmalıklar alabilirsiniz. Sandviç, tost, meyve, kraker ya da buna benzer aparatif şeyler yolculuk esnasında sizi tok tutar. Aynı zamanda sağlıksız, hazır gıdalara da para vermemiş olursunuz. 

 

Ankaraya Giderken Valiz Hazırlamak 

Valiz hazırlamak için belli başlı kriterler vardır. Bunlardan ilki kaç gün kalacağınız, ikincisi ise hangi mevsimde gideceğinizdir. Uzun bir süre kalacaksanız yanınıza almanız gereken eşya çeşitliliği artacak ve valizinizin boyutu büyüyecektir. Kısa süren seyahatlerde ise bir el çantası bile bazen yeterli olabilir. Hangi mevsimde Ankarayı ziyaret edeceğiniz oldukça önemlidir. Ankara, kış aylarında ayazıyla meşhurdur. İç Anadolu bölgesinde kalan bir şehir olduğundan ve denize kıyısı olmadığından gece ve gündüz sıcaklık farkı keskin, kış soğuğu ise çetindir. Eğer kış aylarında Ankarayı ziyaret edecekseniz yanınıza kalın, yünlü, uzun şeyler almayı ihmal etmeyin. Kalın montlar, kazaklar, kalın pantolon veya etekler kışın Ankaraya giderken tercih edilebilecek kıyafetlerdendir. Aynı zamanda aşırı soğuğa bağlı elleriniz, yüzünüz çatlayabilir. Valizinize nemlendirici el kremi ve dudak kremi almayı, seyahat boyunca bol bol kullanmayı unutmayın. Eğer bahar ya da yaz aylarında gidecekseniz, Ankara sıcaklığına uygun ince kıyafetler tercih edebilirsiniz.  Buna ek olarak Ankara’nın keskin güneşi cildinize zarar vermesin diye koruyucu güneş kremlerini de yanınızda götürmek sizin için iyi olacaktır. Aynı zamanda kişisel bakım ürünlerinizi de götürmeyi unutmayın. Valizinizde fazla yer kaplamasın istiyorsanız küçük boy şampuan, saç kremi, el sabunu, dezenfektan  tercih edebilirsiniz. Çıktığınız seyahatlerde bu tarz mini bakım ürünleri çok kullanışlı olmaktadır. 

 

Ulaşım

Ankara, tarihi mekan konusunda oldukça zengindir. Bu nedenle gezeceğiniz, bolca yorulacağınız bir tatile hazır olun. Seyahatinizi daha konforlu geçirmek istiyorsanız Ankara araç kiralama tavsiye olarak sunulabilir. Ankara araç kiralama hizmetleri, oldukça geniş hizmet sunmaktadır. Günlük ve haftalık kiralama seçeneklerini sunar. İsterseniz Ankara araç kiralama günlük hizmetinden, isterseniz de Ankara araç kiralama haftalık hizmetinden faydalanabilirsiniz. Ankara araç kiralama firmaları, farklı seçenekleriyle ön plana çıkıyor. Örneğin kurumsal bir araba kiralamak istiyorsanız Ankara kurumsal araç kiralama şirketlerini araştırabilirsiniz. Kiralanan araba seçeneği de çoktur. İsterseniz lpgli, isterseniz 4x4 araba kiralayabilirsiniz. LPG’li araç kiralamak için Ankara lpgli araç kiralama firmalarına, 4x4 araba kiralamak için ise Ankara 4x4 araç kiralama imkanı sunan firmaları araştırabilirsiniz. Her firma kendine özgü seçenekleriyle ön plana çıkıyor. Ankara lüks araç kiralama fiyatları da oldukça seçeneklidir. Fiyatlar araçtan araca, kiralayan firmadan firmaya göre değişiklik gösterir. Bütçenize uygun aracı seçerek, dilediğiniz tarifede kiralayabilirsiniz. Ankaraya otobüsle gidiyorsanız otobüs garından da araç kiralayabilirsiniz. Ankara gar araç kiralama hizmetini sunan birçok araç kiralama firması bulunmaktadır. Bunun yanı sıra eğer uçakla Ankaraya gittiyseniz havalimanından da araç kiralayabilirsiniz. Ankara havalimanı araç kiralama hizmetleri bazı araç kiralama firmaları tarafından verilmektedir. 

 

Görülmesi Gereken Yerler

Ankara, muhteşem bir kültür birikiminin şehri. Buna bağlı olarak gezilecek, görülecek birçok tarihi mekana ev sahipliği yapıyor. İşte Ankara’da gezilecek tarihi mekanlar;

  • Ankara Kalesi, kim tarafından, ne zaman ve hangi uygarlıkta inşa edildiği net bilinmeyen tarihi bir kale. Kalenin en önemli özelliklerinden biri bünyesinde birçok uygarlığın izini taşıması. Galatlılar’dan Romalılara, Romalılardan Bizansa uzanan bir öyküsü var Ankara Kalesinin. Bizanslılar dış kaleyi inşa ederek kentin savunmasını bu kale ile güçlendirilmiş. Osmanlı ve Selçuklu döneminde de önemli bir yapıymış. Ankara’nın ayaklarınızın altına serildiğini hissettiren bir manzarası var. Ankara Kalesine çıkıp eşsiz bir manzaraya tanık olabilirsiniz. Günümüzde manzarası, tarihi dokusu ve etrafındaki kafelerle dikkat çeken Ankara Kalesi, Ankaraya gittiğinizde uğrayacağınız ilk mekanlardan biri. 
  • Hamamönü, Ankara’nın mimarisi hakkında fikir edinebileceğiniz bir yapı. Hamamönü, 19. yüzyıldan kalma 250 yapıya ev sahipliği yapıyor. Hamamönü bölgesi adını, 2. Murad’ın kadı askeri Celalettin Karacabey tarafından yaptırılan külliyede bulunan hamamdan alıyor.
  • Rahmi M. Koç Müzesi, ziyaret edilmesi gereken kıymetli yapılardan bir diğeri. 2005 yılında açılan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara’nın sanayi temalı tek ve ilk müzesi. Müzede Mustafa Kemal Atatürk’ün bazı eşyaları da bulunuyor. Kanuni zamanından bu güne kadar gelen Çengelhan ve Safranhan da müzenin ilgi çeken kısımlarından bazıları. Aynı zamanda Vehbi Koç Dükkanı, Vehbi Koç’un çocukken çalıştığı dükkan, gemi ve tren maketleri müzenin bir parçası.
  • Anıtkabir, Ankaraya gidildiğinde ilk ziyaret edilmesi gereken mekanlardan biri. Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşı bulunan yapı, özgün bir mimariyle dikkat çekiyor. Anıtkabir iki bölümden oluşuyor; Barış Parkı ve Anıt Bloku. Anıtkabir’de karşılaşacağınız her kule, farklı farklı ulusal değerleri temsil ediyor. Anıtkabire gitmeden önce mimari öyküsünü okumanız tavsiye edilir.
  • Etnografya Müzesi, Anadolu Türk kültüründe meydana gelen değişimleri ortaya koyuyor. Bu değişim, kültürel çerçevede değerlendiriliyor. 1930 yılından itibaren ziyarete açık olan müze, baştan sonra kültürel miras. Müzenin girişinde bulunan Atatürk heykeli, Pietro Canınica tarafından yapılmış. Müzenin içinde on bir sergi alanı bulunuyor. Sergi  alanına heykelden geçtikten sonra merdivenlerden çıkıp, kubbe altı holünden ilerleyip ulaşabilirsiniz. Sergide farklı yörelere ait parçalar ön plana çıkıyor. Halı işlemeciliği, kilim işlemeciliği gibi birçok el sanatlarına bu müze sayesinde ulaşabilirsiniz.
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara’nın ulus ilçesinde yer alıyor. Adından da belli olduğu üzere Cumhuriyet’in ilk dönemlerini, Kurtuluş Savaşını yansıtıyor. Burası esasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk binası. 1961 yılında müzeye dönüştürülürken şuanki hali, 1981’de şekilleniyor. Bu yapı esasında projesini Salim Bey’in çizdiği İttihat ve Terakki Cemyeti’nin binası olacakmış. 1920 yılında meclisin ilk toplantısı, burada gerçekleştirilmiş ve binanın girişinde sağdan ikinci oda Mustafa Kemal’e tahsis edilmiş. Koridor boyunca müzeyi gezerken askeri birçok şeyle karşılaşmanız münkün. Kurtuluş Savaşı’ndan kalan askeri gereçleri, tabloları, hatıraları bu müzede inceleyebilirsiniz.
  • Cumhuriyet Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesine yürüme mesafe uzaklığındadır. Bu müzede Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk üç cumhurbaşkanı ile ilgili bilgiler yer almakta, sergilenmektedir. Cumhuriyet’in ilk dönemleri hakkında bilgi almak istiyorsanız muhakkak ziyaret etmeniz gereken müzelerden biri. 
  • II. Meclis Binası, Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde var olan Cumhuriyet Halk Fırkası’nın toplantılarının gerçekleştirileceği mekan olarak tasarlanmış. Binanın yapımını Vedat Tek üstlenmiş. Binanın iç kısmında Osmanlı ve Selçuklu izleri, dış mimarisinde ise Türk mimari stiline özgü Ankara taşı kullanılmış. Bu bina 1960 yılına kadar meclis binası olarak kullanılmış. Bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk’ün, Celal Bayar’ın ve İsmet İnönü’nün özel eşyaları müzede sergileniyor. Müze, aynı zamanda Cumhuriyet’in ilk dönemlerinde tutulan belgelerin, fotoğrafların da ön plana çıktığı, sergilendiği bir mekan. 
  • Hacı Bayram Cami, 1427 yılında Mimar Mehmet Bey yönetiminde inşa ediliyor. Hacı Bayram Cami, Ankara’da gezip görülebilecek, dikkat çeken yerlerden biri. Caminin bahçesinde Hacı Bayram Veli’nin türbesi bulunuyor. Cami, adını bu din aliminden alıyor. 2011 yılında yenileme çalışmaları yapılmış fakat günümüzde hala özgün bir mimari ile Ankara’da ön plana çıkıyor. Özellikle caminin iç kısmı dillere destan. Nakkaş Mustafa Paşa tarafından caminin iç kısmına süslemeler işlenmiş. Aynı şekilde türbe de çok özgün ve göz alıcı işlemeler bulunuyor.
  • Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Cami’nin hemen yanında yer alıyor. Hacı Bayram Camiyi ziyaret ettikten sonra Augustus Tapınağı’na da uğramamak olmaz. Tapınak, Roma mimarisini yansıtıyor. Milattan Önce 25 ile 20. yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülüyor. Galat Hükümdarı Amintos’un oğlu Kral Pylamenes’in İmparator Augustus için inşa edildiği tarihi kaynakçalara not düşülmüş. Tapınağın büyük bölümü 1930 yılında Dr. Hamit Zübeyr Koyaş tarafından kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmış. Kazı çalışmaları yapılırken Ankara Anıtı olarak isimlendirilen bir yazıt bulunmuş. Bu yazıt, imparatorun devletle ilgili yazılarını, bilgilerini içeriyor. Özet olarak tarihi ve mimari değeri yüksek bir yapı olduğu aşikar. 
  • Kocatepe Cami, 1967- 1987 yılları arasında inşa edilmiştir. Ankara’nın en büyük, en görkemli camilerinden biri. Yakın zamanda inşa edilse de caminin Osmanlı detaylarının mimarisinde taşındığını söylemek mümkün. Caminin iç kısmında hat çalışmaları göze çarpıyor. Bu hat çalışmaları Hamit Aytaç, Emin Barın ve Mahmut Öncü tarafından ortaya konulmuş.

 

Lezzetler

Ankara, Anadolu’da yer alan bir şehir olduğu için yemek bağlamında çeşitlilik söz konusudur. Her mutfakta bulamayacağınız lezzetleri, Ankara’nın özgün mutfağında bulabilirsiniz. İşte Ankara’ya gidince muhakkak yenilmesi gereken yemeklerin listesi;

  • Beypazarı kurusu, Ankara’ya özgü lezzetlerden biri. Uzun süre tüketilebilir olmasıyla dikkat çekiyor. Bu lezzetin tarihinin Oğuzlar’a kadar dayandığını söyleyen kaynaklar mevcut. Bol tereyağı ve tarçınla hazırlanan bir hamur işi esasında. Bu hamur fırında kıtır kıtır olana kadar pişiriliyor. Beypazarı kurusu denilince akla ilk olarak Ankara’nın gelmesinin sebebi ise en lezzetli beypazarı kurusunu Ankaralıların yaptığı gerçeğidir. 
  • Ankara simidi, bildiğiniz susamlı simitlerden bir hayli farklıdır. Ankara simidinin içine pekmez konulur ve bol susamla taçlandırılır. İçine konulan pekmezin hakiki olması, lezzetini üst seviyelere taşıyor. Ankara’ya gittiğinizde çay ile beraber tüketebileceğiniz bir lezzet.
  • Çubuk turşu, salatalık turşusuna benzese de yapı olarak biraz farklıdır. Daha ince ve kıtır kıtır bir yapıya sahiptir. Sıcak yemeklerin yanında muhakkak deneyin.
  • Ankara balı, sadece Atatürk Orman Çiftliği’nde hazırlanan bir baldır. Muazzam lezzetiyle ön plana çıkan Ankara balı, Ankara’nın meşhur lezzetlerinden biridir. 
  • İnceğiz çorbası, birkaç kasede anca lezzetine doyulan bir çorbadır. İçinde nohut, kuzu eti ve buğday bulunur. Üstüne isterseniz kızartılmış tereyağı da gezdirebilirsiniz. 
  • Ankara tava, etin ve pilavın muhteşem buluşması denilebilir. Bazı Ankaralılar pilavını pirinçten, bazıları şehriyeden yapar. Eti konusunda da seçenek mevcuttur. Bazı ankara tava yemeklerinin içine kuşbaşı, bazılarının içine kuzu kaburga konulur. Bu tamamen tercihe kalmış bir durumdur. Her türlü lezzetli olan ankara tava, Ankara’nın meşhur yemeklerindendir.
  • Beypazarı güveci, zamanında padişahlara özel olarak hazırlanan bir yemekmiş. Padişah yemeği de denilebilir o yüzden. Beypazarı güveci genellikle kuzu etinden yapılır ve ortalama beş saat pişirilir. Her yiyenin ağzında muazzam bir lezzet bırakır. Pişme süresi, yapılışı emek isteyen bir yemektir. Ankara’ya gittiğinizde beypazarı güvecini tatmadan dönmeyin.
  • Tamtak tiridi, bir nevi etsiz iskender denilebilir. Çemenli ve kıymalı sos hazırlanır ve yağda kızartılmış ekmeklerin üzerine dökülür. Mini bir kebap görüntüsü vardır. Ankara’nın sevilen yemeklerinden biridir. 
  • Öllüğün körü, hem adıyla hem de tadıyla hafızalara kazınan bir yemektir. Erişte ve kavrulmuş kıymadan oluşan bu yemek, en çok sevilen Ankara yemeklerinden biridir. Yoğurtla beraber lezzetini ikiye katlayabilirsiniz.
  • Efelek sarması, efelek bitkisinden yapılan bir dolmadır. Efelek, bahar mevsiminde toplanılan bir bitkidir. Görünümü uzun yaprak gibidir. Yaprak sarmasına benzeyen efelek sarması, üçgen şeklinde sarılıyor. İç harcı ise genellikle bulgur, salça, soğan, kıyma ve diğer baharatlardan oluşuyor. Tabi bulgur yerine pirinç tercih edenler de var. Besin değeri yüksek ve doyurucu olan efelek sarması, yenilip yenilip doyulmayan bir yemektir. Ankara’ya gittiğinizde birçok restoranda efelek sarmasını uygun fiyata bulmanız mümkün.
  • Bici aşı, bulgur ve asma yapraklarından oluşan Ankara’ya özgü bir lezzet. Ankara’nın yöresel yemekleri arasında biliniyor ve sıkça tüketiliyor. Hemen hemen her Ankara restoranında bici aşını bulabilirsiniz. Bici aşının üzerine sarımsaklı yoğurt döküldüğünde lezzetinin daha üst seviyelere çıktığını söylemek mümkün. Bici aşı, lezzeti kadar doyuruculuğuyla da ön plana çıkar. Bir porsiyon bici aşıyla doyabilirsiniz. Fakat üst düzey lezzetinden dolayı bir porsiyon yetmeyebilir. 
  • Çıkınağıl asıdası yemeği, acılı ezmeyi andıran bir görüntüye sahiptir. Her ne kadar acılı ezmeyi andırsa da bütünen acılı ezmeden farklı bir yemektir. Pekmez, tereyağı ve un malzemelerinden oluşuyor. Öncelikle tereyağı eritilir ve üzerine pekmez dökülür. Sonrasında ise un eklenilir. Eşi benzeri olmayan bu lezzet, Ankara’ya özgü yemeklerden biridir. Çıkınağıl asıdasını hemen hemen her Ankara restoranında bulabilirisiniz. Uygun fiyatlı olduğu için herkesin yiyebileceği bir yemektir. Aynı zamanda basit malzemelerden yapılan kolay bir yemek olduğu için evinizde de deneyebilirsiniz. 
  • Karga beyni, adıyla ve tadıyla hafızalara kazınıyor. Süzme yoğurt ve pekmezin karışımından oluşan karga beyni, sabah kahvaltılarda reçel gibi tüketilen bir yemek. Ekmeğin üzerine sürerek her zaman bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz. Mayhoş ve lezzetli bir kahvaltı seçeneğidir de denilebilir.