Ankara Otobüs Bileti

Ankara

1923 yılında kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olan Ankara, Türkiye’de yaşayan insanların kafasında ortak imgelerle beliren büyük bir şehirdir.

  • Atakule
  • Anıtkabir
  • Kocatepe Camii
  • Kurtuluş Savaşı Müzesi
  • Kızılay
  • Ankara Esenboğa Havalimanı

 

Türkiye’de yaşayan insanların aklına Ankara denince bir çırpıda düşüveren imgeler ve kelimelerdir. Türkiye coğrafyasının orta bölgesinde yer alan Ankara şehrine, merkezi konumu nedeniyle Türkiye’nin her yerinden kolayca ulaşılabilir. Tercih edilen rotaya göre değişmekle beraber en sık tercih edilen rotaya göre İstanbul- Ankara arası yaklaşık olarak 445 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Bu rota, otobüsle yaklaşık 7 saat sürer.  Özel araba ile seyahat edildiğinde ortalama olarak bu süre 4,5 saate kadar inebilir.  Türkiye’nin bir diğer büyük şehri olan İzmir ile Ankara arası ise yaklaşık olarak 588 kilometrelik bir mesafedir. Otobüs seyahati veya özel araç ile Türkiye’nin her bir noktasından Ankara’ya ulaşım sağlanabilir.

Ulaşım konusunda en konforlu ve en kısa süren yolculuk modeli şüphesiz ki uçak yolculuğudur. Keyifli ve güvenli bir şekilde Ankara Havalimanı istikametine varılabiliyor.

  • Diyarbakır – Ankara uçak yolculuğu süresi ortalama 1 saat 30 dakika sürüyor
  • Kars- Ankara arası uçuş süresi 1 saat 45 dakika kadardır
  • Antalya – Ankara uçak rotası ortalama 1 saat 15 dakika sürer
  • İstanbul—Ankara uçak seyahati bir saatlik bir süredir

Uçak yolculuğunun zaman tasarruf özelliği sayesinde Ankara’ya ulaşım oldukça pratiktir.  Ankara, ülkenin resmi başkenti olması yanı sıra coğrafi olarak da merkezi bir konumda koşullanmış olmasından ötürü ulaşım olanakları açısından avantajlı bir kenttir. Uçak seyahatinin konforu ve Ankara havalimanın gelişmiş altyapısı gibi nedenlerden dolayı Ankara’ya uçmak, Ankara’ya gidenlerin en favori ulaşım tercihidir.

 

Lokasyon

1955 yılında kullanıma açılan Esenboğa Havalimanı, İstanbul Yeşilköy Havalimanı ile beraber, Türkiye’nin ilk uluslararası havalimanıdır.  Türkiye’nin en aktif havalimanlarından biri olan Ankara Havalimanı yıllara göre değişkenlik göstermekle beraber, ortalama olarak bir yıl içinde 12 milyona yakın iç hatlar yolcusuna ev sahipliği yapar. Bu rakam dış hatlar yolcuları da eklendiğinde yıllık ortalama olarak 14 milyonu bulur.

Akyurt ve Çubuk ilçe sınırlar arasında kalan Ankara Havalimanı, ulaşım olanakları açısından zengin bir limandır. Havalimanına iniş yapıldıktan sonra, şehir merkezine ulaşmak için,

  • Belediye Otobüs Hatları
  • Havaş Servisler
  • Belko Air Servisleri
  • Taksi
  • Araç Kiralama

Seçenekleri değerlendirilebilir. Bu seçeneklerin hepsinin farklı bir ücreti ve buna mukabil avantajları ve dezavantajları mevcuttur.

Havaş Servisleri, AŞTİ Otobüs Terminali Geliş Katı ve Pursaklar’dan yolcuları alıp havalimanına götürüyor.  Havalimanına inen tüm uçuşlar için Havaş servisi düzenleniyor. Havalimanı ile şehir merkezi arası Havaş Servisleri ile yaklaşık 50 dakika kadar sürer. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Belko Air otobüsleri ile Ankara şehir merkezine ulaşılabilir. Esenboğa Havalimanı ile Kızılay Meydanı arasında saat başı servisler mevcuttur. Ankara Havalimanı üzerinden şehir merkezine ulaşabilmek için üç adet otobüs hattı bulunmaktadır. 442-A hattı ile havalimanından AŞTİ otobüs terminaline gidilir. 442-K hattı kullanılarak, havalimanından Kızılay’a gitmek mümkündür. 442-B hattı ise Ümitköy ve Batıkent güzergâhına gitmek isteyenler için uygundur.Ulaşım

 

Ankara Esenboğa Havalimanı oldukça geniş bir ulaşım ağına sahiptir. Bu ağ üzerinden çeşitli şekillerde şehir merkezine ulaşmak mümkündür. Tüm zamanların en sık ulaşım tercihlerinin başında gelen Taksi havalimanı şehir merkezi rotası için uygun bir ulaşım şeklidir. Esenboğa Havalimanı taksi seçeneği kullanıldığında gidilen istikamete göre ödenecek ücret değişir.  Genel olarak, taksi ücretlerinin, toplu taşıma ücretlerine nazaran daha pahalı olduğunu unutmamak gerekir. Uçak bileti alınırken biletin alındığı uygulama üzerinden gidilecek olan istikamette kullanılacak olan araç kiralanabilir. Ankara Havalimanı oto kiralama seçenekleri açısından gelişmiş bir lokasyondur. Burada her ihtiyaca uygun farklı tarz ve modellerde araç kiralanabilir. Esenboğa Havalimanı otopark imkânları açısından oldukça cazip bir havalimanıdır. Açık ve kapalı otopark seçeneklerinin ücreti, otoparkın kullanılacağı süre üzerinden hesaplanır.  Açık otopark ücretleri otoparkta kalınan saate göre değişir. Kapalı otopark ücretleri ise biraz daha pahalıdır. Esenboğa Havalimanı otopark ücreti, arabanın emin ellerde olmasını sağladığından dolayı makul bir ücret olarak değerlendirilir. Havalimanı otopark imkânı şehirden ayrılacak olanlar için çok önemlidir. Otoparkın güvenilirliği ve hizmet anlayışının yüksek olması, yolcuları rahatlatır.   

 

Konum

Ankara, Türkiye coğrafyasının ortasında yer almaktadır. Ülkenin resmi başkentinin kaderi Cumhuriyet’in kuruluşu ile değişmiştir. 1920’li yıllarda oldukça az bir nüfusa sahip olan kent, Kurtuluş Savaşı yıllarında, Cumhuriyet’in kurucu kadrosunun konumlandığı ve yeni devletin kurulduğu bir merkez üssüne dönüştü. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte günden güne gelişen şehir, yıllar içerisinde aldığı göçler ile Türkiye’nin İstanbul’dan sonraki en kalabalık kenti oldu. Başkent Ankara, gelişmiş ulaşım ağı ve Türkiye Coğrafyasında konum olarak ortada yer aldığından, Türkiye’nin kritik noktalarına kolaylıkla ve hızlı bir şekilde erişim imkanı sunar. Hızlı Tren, ücretli ve ücretsiz karayolu seçenekleri ve en önemlisi sağlam bir altyapıya sahip havalimanı gibi donanımlar Ankara’yı sadece Türkiye’de değil, dünyada da önemli bir ulaşım merkezi sıfatını almasını sağlar. 

Ankara, sadece Cumhuriyet’in kurucu unsurlarına değil, aynı zamanda kurucu kadrodan sonra devlet işlerini ve görevlerini üstlenen yeni nesil devlet çalışanlarına da ev sahipli yapmıştır. Cumhuriyet tarihinin en köklü ve en kaliteli eğitim ortamını sağlayan belli başlı üniversiteler Ankara’da kurulmuştur. Cumhuriyet tarihine adını altın harflerle yazdıran Orta Doğu Teknik Üniversitesi, büyük ve gelişmiş kampüsü ile kendi başına bir yaşam alanıdır. Cumhuriyet’in kadrolarının yetiştiği Ankara Üniversitesi kurulduğu 1946 yılından beri, çok yetkin ve donanımlı mezunlar vermiştir. Hacettepe ve Gazi Üniversitesi gibi daha pek çok kaliteli eğitim içeriklerine sahip üniversiteler, Ankara’da ciddi b ir öğrenci popülasyonu yaratmıştır.

Ankara, 6 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık nüfusu olan ikinci kentidir. Cumhuriyet’in kuruluşu ile devletin başkenti ilan edilen Ankara, o günden bu güne kadar düzenli olarak göç alan bir çekim merkezidir. Keçiören ve Çankaya, şehrin en kabalık iki ilçesidir. Gerek ülkenin başkenti olması gerek üniversite yoğunluğu olan bir kent olması gibi sebeplerle Ankara her daim bir çekim merkezi olmayı başarıyor. Geniş bir coğrafi alan üzerinde, kalabalık bir nüfusa sahip olan şehir pek çok farklı kültürel izler taşır. Cumhuriyet mimari le bezeli resmi kurumlar ve kendi organik kültürünü oluşturmayı başarmış yeni yaşam alanları, bu büyük şehirde birbiri peşi sıra dizilirler. Kızılay gibi merkezi bir meydan gerek buluşma noktası gerek gezilecek bir meydan iken Ulus gibi Cumhuriyet ideolojisinin  ve tarihinin somut izlerine rastlanabilecek bir başka meydan ve bunların hepsini bir arada kucaklayan başkent Ankara.

 

Lezzetler

Ankara’nın kendine has yaşam alanlarında, özgün bir yemek kültürü oluşmuştur. Türkiye’den pek çok farklı kültürel özelliklerin, bir araya gelerek kaynaştıkları bu kentte, coğrafyaya has ürünler ile sayısız yemek hazırlanıyor. Bu özel ürünler ile oluşturulan eşsiz lezzetteki özgün ve yöresel yemekler sayesinde Ankara’ya bir gelen bir daha gelmek ister. Ankara’nın Sokak lezzetlerinden, lüks restoranlarına pek çok farklı yemeğini araştırıp, hepsinin tadına bakmak kulağa hoş geliyor.

  • Ankara Tavası
  • Orman Kebabı
  • Efelek Sarması
  • Entekke Böreği
  • İnceğiz Çorbası

Ankara mutfağı daha çok et ürünlerinden oluşur. Coğrafi bölgenin özellikleri, iklim ve bitki örtüsü gibi unsurlar, yörenin mutfağının belirleyicisi olurlar. Ankara tavası; kuzu incikten oluşan bir sulu et yemeğidir. Kuzu inciği, salçalı sos biberden oluşan Ankara tavası, Ankara’nın favori yemeğidir. İnceğiz çorbası da tıpkı Ankara tavası gibi, et ağırlıklı bir yemektir. Çorbanın içinde, et dışında nohut ve buğday gibi baklagiller vardır. Bu çorba Ankara’nın en meşhur çorbasıdır.

Ankara Ticaret Odası başta olmak üzere Ankaralıların yoğun gayretleri sayesinde Ankara’nın yöresel lezzetlerinden bazıları coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı.

  • Ankara Döneri
  • Ankara Simidi
  • Ankara Erkeç Pastırması
  • Ankara Tava
  • Çamlıdere Höşmerim Tatlısı

Ankara Döneri, tüm Türkiye’de bilinen, Ankara’nın en meşhur yöresel lezzetlerinden biridir. Kuzu etinin, domates ve soğan suyundan 18 saate kadar dinlendirilmesiyle eşsiz bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor.  Bu dönerin yenebileceği pek çok mekân bulunuyor. Bunların arasında öne çıkanlar, Peçenek Döner ve Özçelik Aspava isimli mekânlardır.

Ankara, yöresel lezzetlerinin zenginliği ile dikkat çeken harika bir mutfağa sahip güzel bir şehirdir. Uçak ile Esenboğa Havalimanına iniş yapıldıktan sonra internet üzerinden araştırma yapılır. Dileyen taksi dileyen ise araç kiralama yöntemi ile internetten bulunan meşhur restoranları gezebilir.

  • Liva Pastanesi: Güne keyifli bir kahvaltı ile başlamak isteyenlerin ilk tercihi.
  • Boğaziçi Lokantası: Ankara’nın en eski ve en lezzetli esnaf lokantalarından biri.
  • Mutlu Lokantası: Coğrafi işaret tescili alan Ankara Dönerini daha önce hiç yememişseniz, burası başlamak için ideal bir adres.
  • Kebapçı Canbolat: Kıymasız Ankara Dönerinin tadına bakmak için güzel bir alternatif.

Ankara balık restoranları, pubları, kafeleri ve piknik alanları ile yerli ve yabancı turist için pek çok imkân sağlıyor. Yöresel lezzetlerin tadına bakmak isteyenler,uzun sürede Ankara’da konaklamalıdır. Çünkü onlarca seçeneği, birkaç gün içerisinde gezip bitirmek mümkün değildir. Ankara, lezzet konusunda epey iddialı bir şehirdir. Bu şehre geldikten sonra muhakkak lezzetlerinden tatmak gerekir.

 

Konaklama

Ankara Türkiye’nin başkenti olduğundan gerek iş dünyasının gerekse devlet işlerinin yoğun  mesai harcadığı bir kenttir. Şehrin tarihsel ve kültürel kimliği de şehri çekici kılan diğer özelliklerdir. Bu durumda Ankara Esenboğa Havalimanı senede milyonlar yolcu ağırlamasına şaşırmamak gerek. Bu yoğun trafik; şehri gezmeye gelen yerli ve yabancı turistlerden oluşur. Ayrıca iş insanları ve bilim insanları da çeşitli konferans ve seminerler dolayısıyla Ankara’da konaklamak durumunda kalabilirler. Ankara yatak kapasitesi ile gelen misafirlerini ağırlama noktasında sorun yaşamıyor. Konferans ve seminerler için şehir içindeki lüks oteller tercih edilir. Ankara’nın tadını kışın çıkarmak isteyen ciddi bir kitle mevcuttur. Bundan dolayı Ankara’da kış turizmi imkân ve olanakları epey fazladır. Ankara kış turizmi için gelenler, termal otellerde kalabilir.  Günübirlik ziyaretlerde şehrin içinde bulunan pansiyon ve motellerden faydalanır.

Ankara geniş bir coğrafi alana yayılmış bir kenttir. Bunda dolayı pek çok farklı lokasyonda kalınabilir. Bütçe ve geliş amacına göre Ankara’nın lokasyon seçenekleri arasından uygun olanı bulmak kolaydır. Kızılay, şehrin kalbidir. Hem Kızılay Meydanı hem Güvenpark gibi şehrin en önemli iki buluşma noktası Kızılay’dadır. Böyle olduğundan Kızılay üzerinde konaklamak isteyenleri sonsuz sayıda seçenek karşılar. Ankara havalimanı sonrası Esenboğa Havalimanı taksi seçeneklerinden yararlanıp doğruca Kızılay’a gidilir. Burada bütçeye uygun bir otelde sorunsuz bir gece geçirilir. Kızılay, yeme içme çay kahve ve pub anlamında zengin bir içeriğe sahiptir. Metro ağı sayesinde Kızılay’dan Ankara’nın diğer lokasyonlarına hızlıca ulaşılır. Çankaya, Ankara gece hayatının ve en bilinen caddelerine ev sahipliği yapan nezih bir semttir. Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park gibi şehrin simgesel değeri yüksek lokasyonları Çankaya ilçe sınırlarında yer alır. İş merkezleri, konsolosluklar ve elçilikler çoğunlukla Çankaya’da yer alır. Kafeler, alışveriş merkezleri, meyhaneler ve şık restoranlar yan yana dizilmişlerdir. Bunca farklı unsurun bir araya gelişiyle Çankaya, en sık tercih edilen konaklama merkezlerinden biri haline dönüştü. Burada çok sayıda otel ve pansiyon seçenekleri mevcuttur.

 

Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye’nin diğer şehirleri gibi Ankara’nın da kendine has müthiş özellikleri vardır. Yöresel lezzetleri, klasik mimarisi ve şanlı tarihi bu müthiş özelliklerinden yalnızca birkaç tanesidir. Ankara bu otantik havasını ona kazandıran pek çok farklı güzelliğe ev sahipliği yapar. Doğal güzellikler, mimari eserler ve tarihi köşeler gibi pek çok ilgi çekici unsurun bir araya gelişiyle Ankara’da uzun bir gezilecek yerler listesi oluşur

  • Anıtkabir: Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının defnedildiği, Türkiye için en önemli simgedir. İkinci ve dördüncü Cumhurbaşkanları da Anıtkabir’e defnedilmişlerdir.
  • Birinci Meclis: Ankara Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı yerdir. Ulus ise, Ankara’nın temellerinin atıldığı yerdir. Ulus, Kurtuluş Savaşı zamanında ülkenin yönetici kadrosunun ülkeyi yönettiği lokasyondur. Bu yönetim merkezi de Birinci Meclis yani Kurtuluş Savaşı meclisidir. 
  • Hamamönü: Otantik ve şirin görünümüyle kültürel bir zenginlik içerir. 
  • Kuğulu Park: Çankaya semtinde bulunan bu park, şehir hayatından bunalanlar için bir nefes alanı sağlıyor. Günümüzde, yeşilliğin ve sakinliğin değeri giderek arttığından, Kuğulu Park olanca sakinliğiyle günden güne daha fazla sayıda insanın ilgisini cezbediyor.
  • Eymir Gölü: Çeşitli su sporlarına ev sahipliği yapan göl Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Hafta sonu şehirden kaçıp kafa dinlemek için oldukça uygun bir dinlenme nokrasıdır.
  • Rahmi Koç Müzesi: Türkiye’nin ilk sanayi müzesidir. İçerisinde gerek dünya gerekse Cumhuriyet tarihine dair önemli içerikler vardır.
  • Kocatepe Camii: Yapımı yaklaşık yirmi yıl süren görkemli bir camiidir. Klasik bir mimari anlayış ile inşa edilen cami, estetik açısında oldukça muhteşemdir. Gelip görenler bir daha Kocatepe Camii görmek isterler.

Ankara Cumhuriyet tarihi açısından her şeyin başladığı noktadır. Bu nedenle Cumhuriyet tarihinde apayrı bir yeri vardır. Ankara Ulus semtinde birinci ve ikinci meclis görülebilir. Bu meclislere bakıldığında sanki bir belgesel seyrediliyormuş gibi hissedilir. Göksu, Kuğulu Park, Seğmenler Parkı gibi yeşillikler arasında dolaşmak ve eğlenmek muhteşem bir histir. Bu yeşilliklere gidip sakin ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek oldukça kolaydır.

Atatürk Orman Çiftliği, Mustafa Kemal Atatürk tarafından hazırlanmıştır. Başlangıç aşamasında Türkiye tarımına dönük bir proje olarak düşünülmüştü. Zaman içerisinde evirilerek ve dönüşerek hafta sonu aile ile vakit geçirme yeri olarak güncellendi.

Esenboğa havalimanında inildikten sonra Ankara havası solunmaya başlar. Kültürel ve tarihsel açıdan zengin bir şehir olan Ankara geniş yatak kapasitesine sahiptir. Bu bakımdan Ankara’nın turist ağırlama imkânları bir hayli gelişmiştir. Bu bakımdan Ankara’da keyifli bir şekilde gezip, konforlu konaklama imkanlarından yararlanmak mümkündür.