Otobüs Bileti HES Kodu Zorunluluğu ve Kapsamı

Otobüs Bileti HES Kodu Zorunluluğu ve Kapsamı

Pandemi, birçok sektörde olduğu gibi ulaşım sektöründe de güvenli ve sağlıklı deneyim için birtakım zorunlulukları beraberinde getirmiştir. Şehirler arası ulaşımda geçmişte olduğu gibi bugün de otobüs tercihlerde zirvede yer alan bir ulaşım aracıdır. Toplu taşıma türünde bir araç olduğundan dolayı salgının risklerini minimuma indirmek için otobüs bileti alanların sağlıklı olmaları elzemdir. Bu doğrultuda İçişleri Bakanlığı pandemi sürecinde otobüs bileti HES kodu zorunluluğu getirmiştir. Bundan ötürü şehirler arası ulaşım sağlamak için HES kodunuza erişmeniz gerekmektedir.

Otobüs Bileti Hes Kodu Herkes için Şart mı?

HES kodunun temel işlevi COVİD-19 hastalığından etkilenip etkilenmediğinize yönelik pratik bilgi vermektir. Satın alım işlemlerinde sağlık durumunuzu pratik olarak kontrol edebilmesi, otobüs bileti HES kodu nedir sorusunun yanıtı olarak ortaya çıkar. Bu sayede yolculuk öncesinde gerek sizin gerekse firmaların uzun sağlık kontrolleriyle zaman kaybetmemeleri sağlanır. Bu noktada otobüs bileti icin HES kodu gerekli mi sorusuna karşılık salgın risklerini azaltmak amacıyla mutlaka gereklidir yanıtı ortaya çıkar. Bundan ötürü İçişleri Bakanlığı yüksek sağlık ve güvenlik önlemi sağlamak amacıyla otobüslerde HES kodu zorunluluğunu getirmiştir. Genelgeye bağlı olarak tüm firmalar, toplum sağlığını korumak amacıyla yolculardan kod talep etmek zorundadır.

Yolculuklarda herkes için otobüs bileti HES kodu şart mı sorusuna toplumun büyük kesimi için şarttır yanıtı verilebilir. Yaş fark etmeksizin tüm yetişkinler bilet almadan evvel kodlarını göstermek zorundadırlar. Yetişkinlerden ayrı yolcu sınıfı içinde değerlendirilen çocuklar da ancak kod vasıtasıyla hareket edebilirler. Koda sahip olmadan yolculuk yapabilen tek grup bebeklerdir. 0-2 yaş aralığındaki bebekler aileleriyle beraber kod olmadan yolculuk edebilirler. Eğer bebek 3 yaşından gün almışsa kod gereklidir. Yolculuk yapacak herkes için ayrı HES kodu gerekli mi sorusunun yanıtı kısaca evettir. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu HES kodunun geçerlilik süresidir. Eğer süresi dolmuşsa HES kodu olmadan otobüs bileti alınır mı sorusunun yanıtı kısaca hayırdır. Bundan ötürü şehirler arası seyahatten önce kodunuzu bir şekilde temin etmeniz elzemdir.

Yolculuktan Önce Otobüs Bileti HES Kodu Nasıl Alınır?

Firmalar; acentelerde veya Cepyol üzerinden alınan online olarak yolculuktan önce bilet alırken mutlaka HES kodu talep ederler. Ardından gerek acentelerde gerekse online platformlarda pratik olarak koda bağlı sağlık durumu analizi yapılabilir. Otobüs bileti HES kodu nasıl alınır noktasında işlemi üç pratik yolla gerçekleştirmeniz mümkündür. Başvurabileceğiniz yollardan birini Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar mobil aplikasyonu oluşturur. Uygulamayı cihazınıza indirerek işe başlayabilirsiniz. Ardından arayüz üzerinde HES kodu işlemlerine ilerlemelisiniz. Burada karşınıza çıkan kod oluşturma butonuna tıklayarak pratik şekilde kodunuzu elde edebilirsiniz. Kod satın alırken süresini belirleme şansınız bulunur.

Yolculuktan önce kod almak için başvurabileceğiniz bir diğer yol SMS’tir. Bu yolla internet erişimine gerek duymadan her koşulda kodunuza erişmeniz mümkündür. SMS ile otobüs bileti HES kodu alma işlemi için aşağıdaki kurallara uymanız yeterlidir:

·  Öncelikle mesajı göndereceğiniz adres alanına 2023 yazarak mesaj metni alanına geçmelisiniz.

·  Mesaj metnine ilk olarak kod talebinizi bildiren HES yazısını girmelisiniz.

·  Yazının ardından boşluk bırakarak T.C. kimlik numaranızı yazarak işleme devam etmelisiniz.

·  Numaranın ardından boşluk bırakarak kimlik kartınızda yer alan seri numarasının son 4 dört hanesini girerek işleme devam etmelisiniz.

·  Son olarak, numaradan sonra boşluk bıraktıktan sonra, kodun kaç gün geçerli olmasını istediğinizi belirten sayıyı girerek başvurunuz tamamlayabilirsiniz.

Bilgileriniz birbiriyle uyuşuyorsa birkaç dakika içinde kod SMS olarak size ulaştırılır. Eğer yabancı uyrukluysanız pasaport veya yabancı kimlik numarasıyla koda ulaşmanız mümkündür. Pasaportla koda ulaşmak için sırasıyla HES yazısını, uyruk kısaltmasını, pasaport numaranızı, doğum yılınızı ve soyadınızı boşluklar bırakarak girip 2023’e göndererek işlemi tamamlayabilirsiniz. Kimlik numarasıyla işlemi gerçekleştirmeniz için sırasıyla boşluk bırakarak HES yazısını, kimlik numarasını, doğum yılını ve geçerlilik süresini girerek SMS göndermeniz yeterlidir. Kod için bir başka pratik yola başvurmak isterseniz e-Devlet üzerinden işlemi gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu sayfada yer alana yeni kod üretme alanına tıklayıp kod ismini ve geçerlilik süresini belirleyerek kolayca otobüs HES kodu kayıt işlemine adım atabilirsiniz.

Otobüs Bileti Satın Alırken HES Kodu Kullanımı

Birebir görüşerek veya online platform üzerinden otobüs bileti alırken HES kodu kullanımı oldukça pratiktir. Tek yapmanız gereken çeşitli yollar arasından seçim yaparak kodunuza erişmenizdir. Acentelerden bilet satın alırken bildirim için görevliyle birebir iletişime geçmeniz gerekir. Bunun için işlem süreniz biraz uzayabilir. Online platformda ise işlemi birkaç dakika içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle otobüs bileti alanına ilerleyerek konum ve tarih bilgilerinizi ilgili noktalara girmelisiniz. Bu bilgiler ışığında firmaların seferleri karşınıza çıkar. Karşılaştırmayla vakit kaybetmeden sefer seçimi yaptıktan sonra girmeniz gereken yolcu bilgileri karşınıza çıkar. Burada temel bilgilerin en altında otobüs bileti alırken HES kodu nasıl yazılır için uygun alan karşınıza çıkar. Sorgulama sonucu elde ettiğiniz 10 haneli kodu ilgili alana girerek kaydet seçeneğine tıklamanız yeterlidir.

Otobüs bileti satın alırken kısa sürede kod eşleşmesini tamamlayıp geri dönüş almak için her daim Cepyol’u tercih edebilirsiniz. Bilet satın alırken veya aldıktan sonra HES konusunda aksaklık yaşamanız durumunda 7/24 aktif müşteri hizmetlerinden ücretsiz destek talep edebilirsiniz.

Tüm yolculuklarınızın sonu mutluluk olsun. #OnlineBiletCepyolda

Kampanya ve Fırsatlardan Yararlanmak İçin Cepyol Uygulamasını Hemen İndir!

uçuran uçak bileti